Blog

Alakíts ki otthon ergonomikus munkakörnyezetet 4 egyszerű lépésben

mellett Adam Toros ra Oct 16, 2020

Alakíts ki otthon ergonomikus munkakörnyezetet 4 egyszerű lépésben

A pandémiás időszak után egyre többen térnek vissza az irodába, ugyanakkor sokan állnak át hosszútávon az otthoni munkavégzésre. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogyan alakíts ki magadnak egy olyan helyet otthon, ahol kényelmesen foglalkozhatsz a munkával anélkül, hogy az az egészséged rovására menne. 

A megfelelő hely kiválasztása

Az otthoni irodád lehetőleg legyen egy elszeparált helyiségben. A legjobb megoldás természetesen egy külön dolgozószoba kialakítása lenne, de erre nem mindenkinek van lehetősége. Érdemes lehet ilyenkor beköltözni egy ritkán használt szobába, például egy vendégszobába.

Ha egy teljes szoba elfoglalása számodra nem opció, akkor érdemes egy olyan helyet elszeparálni, ami a lehető legtávolabb esik a mások által is használt, forgalmas terektől.

A megfelelő bútorok kiválasztása

A “munkafelületed” nem más lesz, mint az asztalod, ezért ennek kiválasztására és beállítására nagy figyelmet kell fordítani. Fontos, hogy magassága megfelelő legyen. A sztenderd ergonomikus magasság 75 cm, de magasabb embereknek magasabb, alacsonyabbaknak pedig alacsonyabb beállítás javasolt. Akkor helyes a beállítás, ha egyenesen tudsz ülni, az alkarok vízszintesen helyezkednek el, és a csukló nem hajlik túlságosan felfelé, vagy lefelé amikor a billentyűzetet, vagy az egeret használod. 

Talán a legfontosabb bútordarab azonban a szék. Amennyiben megengedheted magadnak, mindenképpen szerezz be egy profi irodai széket állítható magassággal, görgőkkel, ergonomikus hát- és fejtámlával. Ha hosszú távon gyakran tervezel otthonról dolgozni, az egészséged biztosan meghálálja majd ezt a befektetést.

A széked magasságát úgy állítsd be, hogy a combod nagyjából derékszöget zárjon be a vádliddal. Ha így nem ér le a lábad a földre, használj lábtámaszt.

Jó megvilágítás

Talán ez az a téma, amit a legtöbben elhanyagolnak, pedig a jól beállított fények csökkentik a szemünk terheltségét. 

Ideális esetben az asztalod indirekt megvilágítása (plafonlámpa vagy természetes fény) elég fényt ad ahhoz, hogy például kényelmesen tudj jegyzeteket olvasni vagy írni. 

Gyakran azonban szükség van direkt megvilágításra is, azaz érdemes lehet egy asztali lámpa beszerzése. Fontos, hogy ezt úgy helyezd el, hogy annak fénye ne tükröződjön vissza a monitoron, mivel ez feleslegesen terheli a szemet. 

A hasznos kiegészítők

  • Plusz monitor: Amennyiben laptopról dolgozol, sokkal kényelmesebbé teszi a munkát egy nagyobb monitor beszerzése. Aki egyszer kipróbálja milyen két képernyővel dolgozni soha többé nem akar majd ebből engedni. 
  • Egér és billentyű: Ha már megvan a plusz képernyő, mindenképpen szükséged lesz egérre és billentyűzetre. A laptopot ugyanis általában a külső monitor mellé helyezi az ember, így elég kényelmetlen lenne a laptop beépített billentyűzetéhez és érintőpadjához nyúlkálni. 
  • Headset: Az online konferenciák nyugodt lebonyolításához elengedhetetlen, főleg ha más családtaggal, lakótárssal osztoztok egy szobán.
  • Laptop állvány: A külső monitorod könnyen szemmagasságba állíthatod. Laptopodat azonban érdemes egy laptop állványra tenni, hogy annak kijelzője is a megfelelő magasságba kerüljön. Egy ilyen állvány (mint például a nálunk megvásárolható Összecsukható Laptop Állvány) ezen kívül megvédi a laptopod a túlmelegedéstől is.
  • Az a kis személyes extra: Végül ne felejtsük el feldobni az otthoni irodánkat egyéni ízlésünknek megfelelően. Élvezetesebbnek találod majd a munkát egy olyan munkakörnyezetben, amely nem csak ergonomikus, de számodra esztétikus is.  

A Robustand Összecsukható Laptop Állvány

fent leírt irányelvek alapján fejlesztettük ki a Robobustand laptop állványt. Laptopod képernyőjét könnyen a szemed vonalába emelheted a segítségével, mivel 6 különböző magasságba állítható.


Erős anyagból készült, így a nagy akár 16”-os laptopok sem okoznak neki problémát. A csúszásmentes felület pedig biztosítja, hogy a laptopod stabilan a helyén maradjon.

Nem csak a saját, de a laptopod egészségét is megőrizheti. Elősegíti ugyanis a gép hűtését, ráadásul az asztalra borult folyadéktól is megvédi eszközödet. 

A hordozhatóságra is gondoltunk. Egy mozdulattal összecsukható, és könnyen elfér akár a laptop táskád oldalsó zsebében. 

Kattints ide és most 30%-al olcsóbban a tiéd lehet!

Források:

Címkék:

Instagram